Make your own free website on Tripod.com

Kirjasto

Suuri opas taikaolentojen maailmaan
Lainauspöytä | Early One Morning | Loitsut | Liemikirjat | Yrtti -ja kasvitieto | Ennustus | Muodonmuutokset | Numerologiaa ja riimuja | Taikuuden historia | Huispaus | Pimeuden voimilta suojautuminen | Taikaolennot | Jästitieto/Astrologia | Tarinat, myytit ja muut | Säännöt ja kirjan julkaisu


Yksisarviset

Yksisarvinen on kaunis otus jota tavataan kautta Euroopan pohjoisten metsien.Täysikasvuisena se on vitivalkoinen ja muuttuvat hopeisiksi ennnen kuin tulevat täysikasvuisiksi.Yksisarvisen sarvi,veri ja jouhet ovat vahvasti taikavoinaisia.Yleensä se välttelee ihmisiä,sallii noidan lähestyä itseäään mielummmin kuin velhon ja on niin vikkelä jaloistaan,että sitä on erittäin vaikea vangita.

VEDEN VÄKI

Veden väkeä on kaikkialla maailmassa,mutta ulkoisesti ne ovat miltei yhtämonennäköisiä kuin ihmisiä.Niiden tavat ja tottumukset ovat yhtä salaperäisiä kuin kentaurien,mutta vedevkieltä taitavat velhot ovat kertoneet että niiden erittäin hyvien järjestäytyneiden yhteisöjen koko vaihtelee elinympäristön mukaan ja osassa on taidokkaasti rakennnettuja asumuksia.Kuten kentaurit vedenväki on kieltäytynyt luokituksesta ¨henkilöksi¨ ja halunnut jäädä "otuksiksi."
Varhaiisin maininta vedenväestä kertoo seireeneistä (Kreikka) ja lämpimissä vesissä tavataan sellaisia kauniita vedenneitoja, joita jästit usein kuvaavat kirjoissaan ja tauluissaan.
Skotlannin selkit ja Irlannin merennit eivät ole yhtä kauniita (ovat rumia) mutta nekin rakastavat musiikkia kuten kaikki vesenväki.

FEENIX

Feenix on komea joutsenen kokoinen tulenpunainen lintu, jolla on kullanvärinen pitkä pyrstö, nokka ja kynnet.
Se pesii vuorten huipuille ja sitä tavataan Egyptissä, Intiassa ja Kiinassa.
Feenix elää äärettömän vanhaksi, sillä se kykenee uusiutumaan leimahtamalla liekkeihin, kun sen ruumis alkaa haurastua ja nousemaan tuhkasta jälleen poikasena.
Feenix on lempeä olento joka ei tietävästi milloinkaan ole tappanut ja syönyt ainoastaan yrttejä. Kuten Dirivaakku sekin kykenee katoamaan tahdonvoimalla.
Feenixin laulussa on taikaa. Se antaa lisää voimaa pyhdassydämmisille, ja kylvää pelkoa sydämmeltään epäpuhtaisiin.
Feenixin kyynelillä on vahvoja parantavia ominaisuuksia.

HEVOSKOTKA

Hevoskotka on kotoisin Euroopasta.
Nykyään sitä tavataan kautta maailman.
Sillä on jättiläiskotkan pää, ja jättiläishevosen ruumis. Sen voi kesyttää, mutta kesyttäjän on oltava alan asiantuntija. Kun hevoskotkaa lähestytään, sitä on katsottava silmiin. Hyväntahtoisuus osoitetaan kumartamalla. Jos hevoskotka vastaa kumarrukseen sitä voi vaaratta lähestyä. Hevoskotkat kaivavat maasta matoja, mutta syävöt myös lintuja ja nisäkkäitä.
Hevoskotka rakentaa pesänsä maahan, ja munii siihen yhden ison ja hauraan munan, joka kuoriutuu vuorokauden kuluttua. Hevoskotkan poika on lentokykyinen viikon kuluttua, mutta kestää kuukausia, ennen kuin se voi seurata emoa pitemmille matkoille.

KEIJU

Keiju on pieni ja sievä vähä-älyinen otus. Velhot käyttävät tai loihtivat keijuja usein koristeiksi, mutta yleensä ne elävät metsissä, ja metsäaukeilla. Keijujen pituus vaihtelee yhden ja viiden tuuman välillä. Niillä on ieni ihmismäinen vartalo, pää ja raajat, mutta myös isot hyönteismäiset siivet, jotka voivat olla värimuodoltaan yksiväriset tai moniväriset tyypistä riippuen.
Keijuilla on heikkoja taikavoimia, joilla ne voivat karkottaa saalistajan kuten Auguurin.
Se on luonteeltaan riidanhaluinen, mutta koska se on ylettömän turhamainen, se muuttuu sävyisäksi aina kun se kutsutaan koristeeksi. Ihmismäisestä ulkomuodostaan Keiju ei osaa puhua.
Se kommunikoi lajitovereiden kanssa siristen .
Keiju munii jopa 50  munaa kerrallaan lehtien alapintaan.
Munasta kuoriutuu kirjasvärinen toukka.
6- 10 päivän ikäisenä toukka kehrää itselleen kotelon, josta se ilmaantuu kuukauden kuluttua täysimuodostuneena siivekkäänä aikuisena.

SIEPPELI

Kulta sieppeli on äärimmäisen harvinainen, suojeltu lintulaji.
Täysin pyöreä, pitkä ja pyöreänokkainen kultasieppeli, jonka silmät kimaltelevat kuin jalokivet, on nopea lentäjä joka osaa vaihtaa lentosuuntaa käsittämättömän vikkelästi ja taidokkaasti, koska sillä on pyörivät siipinivelet.
Kultasieppelin höyheniä ja silmiä pidetään niin suuressa arvossa, että aiemmin velhot olivat vähällä metsästää sen sukupuuttoon. Uhka havaittiin ajoissa, ja laji suojeltiin.
Suurin vaikutus oli sillä, että siirryttiin kultasieppelistä kultasieppiin.
Sieppelin rauhoitusalueita on kautta maailman.


Kentauri
Kentaurilla on ihmismäinen pää, ylävartalo ja kädet.
Ne yhdistyvät hevosenruumiiseen, jonka väritys voi olla moninainen.
Koska kentauri on älykäs ja osaa puhua sitä ei tarkkaan ottaen pitäisi lukea "otukseksi".
Mutta Taikaministeriö on luokitellut sen otukseksi sen omasta toivomuksesta.
Kentauri on metsäasuja.
Kentaurien uskotaan olevan lähtöisin kreikasta, mutta nykyään kentauriyhteisöjä tavataan monin paikoin ympäri Eurooppaa.
Velhoviranomaiset ovat kaikissa kentaurien asuinmaissa osoittaneet niille alueita, joilla jästit eivät häiritse niitä.
Toisaalta kentaurit eivät kovin paljon kaipaa velhojen huolenpitoa, sillä niillä on omat keinonsa piiloutua ihmisiltä.
Kentaurien tavat ovat salaperäisyyden verhoamat.
Nämä olennot suhtautuvat yleensä yhtä epäluuloisesti velhoihin ja jästeihin, eivätkä muutenkaan näytä tekevän kovin suurta eroa välillämme.
Ne elävät laumoissa, joiden koko vaihtelee kymmenestä viiteenkymmeneen yksilöön.
Kentaurien otaksutaan olevan hyvin perehtyneitä taikaparantamiseen, ennustamiseen,jousiammuntaan ja tähtitieteeseen.

Kimeera
Kimeera on harvinainen kreikkalainen hirviö, jolla on leijonan pää vuohen ruumis, ja lohikäärmeen pyrstö.
Tämä pahan sisuinen ja verenhimoinen otus on erittäin vaarallinen.
Tunnemme vain yhden tapauksen, jossa ihminen on onnistunut surmaamaan kimeeran, ja tuolloinkin kyseinen velhoparka uupui taistelussa niin, että putosi pian sen jälkeen siivekkään ratsunsa selästä ja kuoli.
Kimeeran muna on määrätty A-luokan kauppakieltoon.

Kirskuristaja
Tätä sarvekasta vaaleanvihreää vesihenkeä tavataan järvissä kautta Britannian ja Irlannin.
Se syö pikkukaloja ja hyökkäilee niin velhojen kuin jästienkin kimppuun, mutta vedenväen tiedetään kesyttäneen kirskuristajan.
Kirskuristalajja on hyvin pitkät sormet, jotka lujasta puristusvoimastaan huolimatta katkeavat helposti.

Mantikori
Mantikori on erittäin vaarallinen Kreikkalainen otus, jolla on ihmisen pää, leijonan ruumis ja skorppionin pyrstö.
Mantikori on yhtä vaarallinen ja harvinainen kuin kimeera, ja sen kerrotaan hyräilevän hiljaa, kun se ahmii saalistaan. Mantikorin nahka hylkii useimpia tunnettuja loitsuja, ja sen piikki aiheuttaa äkkikuoleman.

Menninkäinen
Menninkäinen on yleinen puutarhatuholainen, jota esiintyy kautta Pohjoisen-Euroopan ja Pohjoisen-Amerikan. Se voi kasvaa jalan mittaiseksi. Sen pää on suhteettoman suuri ja jalat kovat ja luiset. Menninkäiset voidaan karkottaa puutarhasta pyörittämällä niitä ilmassa, niin että niitä alkaa huimata, ja pudottamalla ne sitten aidan yli.
Voidaan myös käyttää issikkaa, joskun moni nykyvelho pitää tätä keinoa turhan raakana.

Merikäärme
Merikäärmeitä tavataan Atlantin valtameressä, Tyynessä valtameressä ja Välimeressä.
Merikäärmeet ovat pelottavan näköisiä, mutta niiden ei tiedetä milloinkaan tappaneen ihmistä,vaikka jästit selostavatkin hysteerisinä niiden julmuutta.
Pituudeltaan satajalkaiseksi kasvavat merikäärmeellä on hevosmainen pää, ja pitkä käärmemäinen ruumis, joka nousee kummuiksi mereen.

Issikka
Issikkaa tavataan Britanniassa, Irlannissa ja Pohjois-Amerikassa.
Se muistuttaa valtavaa frettiä, mutta osaa puhua.
Todellinen keskustelu menee kuitenkin yli Issikan järjen, ja sillä on taipumusta tyytyä lyhyisiin ja usein töykeisiin lauseisiin, joita se syytää lähes tauotta. Issikat elävät enimmäkseen maan alla, missä ne jahtaavat menninkäisiä, mutta syövät myös erilaisia myyriä ja rottia.

Jeti
Tiibetissä syntyneen Jetin uskotaan olevan sukua peikoille,mutta kukaan ei ole viellä pääässyt niin lähelle sitä,että tarvittavat kokeet olisi voitu ottaa.Se voi kasvaa 15 jalan mittaiseksi ja on kiireestä kantapäähän viti valkoisen karvan peitossa.Jeti syö mitä tahansa eteensä harhautunutta,mutta pelkää tulta.Ammmatti taitoiset velhot kukenevät karkoittamaan Jetin.

Kyhmi
Jästit luulevat kyhmiä (Pohjoisen euroopan ja Amerikan) yleensä siiliksi. Näitä kahta lajia ei voikkaan erotta toisistaan kuin yhden tärkeän käyttäytimiseen liittyvät piirteen avulla:
Jos siilille jätetään puutarhaan, se on ottanut lahjan vastaan ja nauttii siitä, jos taas Kyhmille tarjoaa tuokaa se otaksuu että valonväki yrittää houkutella sen ansaan ja raatelee puutarhan kasvit ja koristeet.
Usein jästilapsia on syytetty ilkivallasta, kun todellinen syypää on ollut loukkaantunut kyhmi.

Fletkumato
Näiden polttava ase on tosi kuuma.Ei kannata ottaa semmoista käteen tai lemmikiksi :P.Niillä on panssarisuoja en tiedä miten lamauttaa semmoisen.Ne voivat kasvaa hyvin isoiksi!

Basiliski

Öööh... tämä on erään vaarallisen käärmeen nimi.
Se on tosi pitkä,hyvin pitkä!Älä katso sen silmiin.Feeniks lintu voi puhkaista sen silmät. Basiliskin katse tappaa. Basiliskin myrkkykin on vaarallista. Jos katsot basiliskiä silmiin vaikka peilin kautta kangistut. Hämähäkit pelkäävät basiliskiä ja kukon kiekunta on sille kohtalokas. Basiliski voi elää moni sataa vuotiaaksi.

Ankeuttaja
Ankeuttaja on vaarallinen olento.Se imeää kaikki parhaat muistosi.ODOTUM SUOJELIUS-loitsu voi auttaa...voisit lukita sen arkkuun,tai ilmestyy hopeaporo joka häätää ne tiehensä.
Jos sinut tuomitaan ankeuttajan suukkoon,sinulta imetään sielu.Ankeuttaja ottaa hupun pois päältään ja ilmestyy raaka naama...se on pahin muistosi...tai siis VIIMEINEN!

Jättiläiset
Yleistä tietoa:
Jättiläiset ovat parikymmentä jalkaa pitkiä, mutta isoimmat voivat olla

joka kaksikymmentäviisi jalkaisia. Ne elävät laumoissa, ja ne ovat kuolemassa sukupuuttoon. Jättiläiset kuorsaavat niin, että se voi aiheuttaa

jopa lumivyöryn.
Jos halutaan olla jättiläisten "ystävä", mennään jättiläisten leiriin,
ollaan hyvin varovaisia, ja annetaan gurgille lahjoja. Gurgi on
jättiläisten päällikkö. Gurgin tunnistaa heti siitä, että se on isoin,
rumin ja laiskin. Jättiläiset syövät mm. vuohenraatoja. Jotkut jättiläiset

osaavat meidän velhojen kieltä, jotkut taas eivät.
Tarkemmat ohjeet: Miten tutustut Jättiläisiin:
Ensin pitää tietysti saada gurgi puolelleen. Gurgille viedään lahjoja, ja

sanotaan: "Lahja jättiläisten päällikölle." Sitten mennään seuraavana
päivänä uudestaan ja viedään toinen lahja. Ja aina sanotaan, että huomenna

tuodaan taas uusi lahja. Jättiläiset pitävät taioista, jos niitä ei
käytetä jättiläisiä vastaan. Kolmantena päivänä, sen jälkeen kun lahja on

annettu, ruvetaan puhumaan jättiläisille. Jostain, joka niitä kiinnostaa.

Näitä aiheita ovat mm. Että olemme teidän puolella jos joku hyökkää tai

sitten puhutaan uusista lahjoista, joita aiotaaan tuoda gurgille. Mutta
ei
kuitenkaan niin paljon, että gurgi innostuu liikaa ja syö sinut.

Jättiläisistä kertoo mm. kirja Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, sekä muut

jättiläisiin perehtyneet kirjat.

Jästit luulevat, että on olemassa "lumimiehiä". Nämä heidän lumimiehensä,

toiselta nimeltä jedit, ovat oikeasti jättiläisiä. Jästit ovat niin
pakokauhun vallassa, että kuvittelevat näkevänsä valkean, ison ja karvaisen

"lumimiehen". Näistä lumimiehistä on puhuttu paljon ja niitä on myös
valokuvattu kameralla, jästien kuvatallennuslaitteella. Kuvat pvat usein

trikkikuvia, mutta muutama oikea kuva on löytynyt jokin vuosisata sitten
ja
niitä säilytetään Taikaministeriössä Salaperäisyyksien osastolla.


Peikot ovat noin kahden miehen pituisia, ja niiden iho on samean
graniitinharmaa ja niiden ruumis on
kuin iso pahkurainen kivenjärkäle. Niiden pää on kalju ja pieni kuin
kookospähkinä ja jalat ovat
paksut kuin puunrungot. Jalkaterät ovat litteät ja känsäiset ja kädet
TODELLA pitkät. Ne haisevat
kauhealle ja ovat vaarallisia, vaikkakin tyhmiä. Useat peikot saattavat

kannsikella puunuijaa, jolla ne
huitovat kaikkea, mitä tielle tulee.

Tarkemmin peikkojen ulkonäöstä: Peikot ovat isoja, karvaisia, rumia ja
epämudostuneita. Ne ovat 3-2 jalan pituisia ja niitä pitää varoa.
Peikoteivät tajua mitään pukeutumisesta eivätkä myöskään hampaiden
harjauksesta, joten pelkästään niiden henki haisee kamalalle. Peikon räkä

on usein vihreää, ja nenän reiät ovat niin isot että sinne mahtuisi
työntämään taikasauvan.

Usein peikoista kysyttyä:

1. Ovatko kaikki peikot vaarallisia?
Joskus harvoin on tavattu muutama kiltti peikko, noin 1 kahdessa sadassa

vuodessa.

2. Miksi peikko kantaa puunuijaa?
Se on peikon "turvaesine", millä peikko huitoo kaikkea, mikä tielle sattuu.

Peikot ovat kuitenkin vaarallisia myös ilman nuijaa, joten vaikka peikolla

ei olisikaan nuijaa, sitä pitää varoa.

3. Miksi peikot eivät harjaa hampaitaan?
Ne ovat niin vähä-älyisiä.

4. Missä peikot asuvat?
Peikot asuvat kaukaisissa luolissa kaukana jästi-ja velhoasutuksesta.

5. Onko peikoilla oma kieli?
On, ja se on vain pelkkää örähtelyä, murahtelua ja osoittelua, siksi sitä

osaa moni velho.

Titaanit: Titaanit ovat ovat kuin jättiläisiä mutta paljon isompia!!(ja viisaampia) niiden ulkonäkö vaihtelee niiden voimista. Kaikista yleisin titaani on jättiläismäinen Rauhan titaani. (huh!) ja se taistelee vain pahaa vastaan. Kreikan tarussa Herkulesissa oli titaaneja ja yksi kyklooppi. kykloopit ovat sukua titaaneille ja jättiläisille. Titaanien voimat ovat TODELLA VOIMAKKAITA ja ne pystyvät taikoa kaikenlaista.
Titaanin voi tuhota vain suurella joukolla.


Kykloopit:Kykloopit ovat Suuria voimakkaita ja tyhmiä eivätkä ne osaa taikoa. kykloopin herkin kohta on sen silmä. Kyklooppit ovat tyhmiä ja yksin kertaisia otuksia eikä niistä voikertoa melkein yhtään mitään.


Skylla: skyllia on vain yksi kpl. mikä tarkoittaa että se on jumalatar. skylla oli kaunis kreikan jumalatar mutta kateellinen jumalatar (joka oli herkuleksen äiti) ripotteli yrttejä hänen kylpyynsä.
yrttien ansiosta kauniista jumalattaresta tuli skylla, olento jolla on tuhansia koiran päitä,kidukset ja lohkikäärmeen vartaloja häntä ilman siipiä. skylla oli kuolla häpeästä ja piiloutui kallion lohkareen sisään joka oli veden alla ja vasta päätä oli hirveät pyörteet. eli jos purjehti tuosta ohuesta salmesta läpi joutui valitsemaan skyllan raatelun tai pyörteisiin hukkumisen. moni laiva upposi eikä kukaan jäänyt henkiin.


Meduusa: on jumalatar joka pystyy tappamaan katseellaan. Uhrista muuttu kivipatsas ja siihen loppui uhrin ihana elämä. Meduusoja on nykyään aikapaljon mutta ne ovat silti harvinaisia. meduusoja ollaan tavattu myös miehen vartalossa! ainoa olento johon meduusan katse ei tehoa ,ovat titaanit.
meduusan hiukset ovat käärmeitä ja meduusalla on yleensä mukana jousipyssy. meduusa vihtyy parhaiten labyriteissä. Jotkut hyvän tahtoiset meduusat (esim. minä) osaavat vain tahtoessaan kivettää uhrinsa. mutta se ei ole normaalia meduusa kivettymistä vaan kivi horrosta joka kestää niin kauan kunnes hyvä meduusa tahtoo sen loppuvan. Kun uhri herää hän on täysin terve vaikka ennen kivettymistä hän olisikin ollut sairas!!!


Hydra: hydra on lohikäärme jolla ei ole siipiä ja sillä on kolme päätä. kun jonkun niistä katkaisee ,
niin tilalle kasvaa kaksilisää. (ja todella nopeasti!) Hydran keskimmäinen pää ei kuole koskaan.
kreikan tarussa herkuleksessa, herkules ja hänen veljensä menivät tappamaan yhdessä hydraa.
hydran oli tehnyt herkuleksen äiti (yllätys yllätys!).kun veljekset olivat voitolla ryömi rapu suosta ja yritti auttaa hydraa kunnes herkules murskasi ravun. ja ravun oli tehnyt (yllätys yllätys!) herkuleksen äiti. kun he olivat tuhnneet hydran heittämällä hydran päälle kiviä, he katkaisivat keskimmäisen pään ja siirsivätsen kallion lohkareen sisään (se lohkare ei ole sama kuin skyllan.) ja siellä pää vieläkin kihisee voimatonta kiukkuaan.


Minotaurit: minotauri on olento jolla on ihmisen vartalo ja härän pää. minotauri on voimakas ja no... aika viisas. Minotauri viihty mieluiten labyrintisssä. minotauri on kyllä aika yksinkertainen olento ja siitä ei voi kertoa paljon mitään.

ajattara: on nais puolinen (tai mies puolinen) lintu jolla on ihmisen vartalo, ihmisen pää ja petolinnun jalat jolla se raapii lihaa ja suuret siivet. ajattarella ei ole käsiä mutta se ei niitä tarvitse nimittäin se moukaroi uhrinsa siivillä tai raatelee uhrin kynsillänsä. ajattaret kulkevat parvina ja se tekee niistä vaarallisemman kuin muu normaali olento.


Kerberos: Kerberos on kolmipäinen hornan koira joka pystyy sytyttää itsensä tuleen ja sammuttamaan itsensä. se on erittäin veren himoinen koira ja pörrö on kerberos joka ei ole hornasta.
kerberos on paholaisen uskollinen eläin ja se syö melkein mitä tahansa mitä eteen sattuu.


örkit:Örkit ovat voimakkaita, hyviä keksimään aseita, tyhmiä ja ovat peikoille sukua.
ne rakastavat kaaosta pahaa ja muita asioita. ollaan huhuttu että tiedät kai kuka aikoo palkata örkit armeijaansa! jos niin käy, meidät voi pelastaa vain titaanit.


Klonkut eli ihmisiä,hobitteja jotka ovat ahneudesta ja himosta muuttuneet oliot:
klonkkuja tavataan vain harvoin. ne ovait yleensä viisaita ja ne sanovat esinettä josta he ovat muuttuneet pahoiksi aarteiksi. klonkut elävät yksin ja ne oksentelevat vähän väliä. sanotaan että klonkuilla on kaksi sielua: yksi alkuperäinen ja yksi uusi eli paha. klonkut suuttuvat jos heiltä varastetaan "aarre" ja tappavat uhinsa kuristamalla. yksi klonkku on tarusormusten herrasta jästien elokaavassa.


aarnikotka eli griippi: griippi on hevoskotkalle sukua. sillä on kotkan pää , leijonan vartalo ja häntä ,siivet ja sillä voi olla sarvi. griippi on vain hiukan voimakkaampi kuin hevoskotka.
griippi on yksinkertainen olento eikä siitä voi kertoa paljon mitään.

Kotitontut
Kotitonttuja on rikkaissa perheissä.Ne siivoaa,tiskaa,ruokkii ja tekee muuta sellaista mikä oikeasti kuuluisi naisille.Jos kotitonttu paljastaa salaisuden se rankaisee itseään.Se lyö päätä seinään tai hakkaa itseään esim:pöytälampulla.Kotitontut puhuvat hassusti.Ne toistavat omaa nimeään.Kotitontut viihtyvät keittiössä.Siellä on puuhaa meilkein koko ajan.Jollain kotitontuilla on taikavoimia siivousta varten.Mutta joskus ne käyttävät niitä muuhunkin.Kotitontut pukeutuvat esim:vanhaan tyynyliinaan.Jos kotitontulle antaa kunnon vaatekappaleen vaikkapa sukan ne vapautuvat ja jatkavat elämäänsä miten haluavat.Esimerkiksi Harry Potter-kirjoissa tulee tutuksi Dobby joka vapautuu kun Harry antaa sille sukkansa.Hän pääsi vaan tylypahkan keittiöön töihin koska halusi pitää kunnon vaatteita ja halusi myös palkkaa.Koulun rehtori päästi hänet.Mutta sellainen ei oikeastaan ole kotitonttujen tarkoitus.Ne on luotu orjiksi jotka raatavat aamu varhaisesta ilta myöhään ilman palkkaa.Mutta miten ne selviävät talvella vanhoissa lakanoissa?No niitten pitää raataa koko talvi sisällä ei ne ulkona pärjää.Esim:Malfoin perheessä oli kotitonttu.Dobbyyn tutustut kirjassa Harry Potter ja salaisuuksienkammio.Mutta kohdelkaa kotitonttuja sen mukaan mitä ne tekee.Ajatelkaa!Älkää hylätkö niitä.

Kirjoittanut:Katie Anderson,Luihuinen

Enter supporting content here