Make your own free website on Tripod.com

Kirjasto

Minotaurus
Lainauspöytä | Early One Morning | Loitsut | Liemikirjat | Yrtti -ja kasvitieto | Ennustus | Muodonmuutokset | Numerologiaa ja riimuja | Taikuuden historia | Huispaus | Pimeuden voimilta suojautuminen | Taikaolennot | Jästitieto/Astrologia | Tarinat, myytit ja muut | Säännöt ja kirjan julkaisu

tehnyt: YuGi Motau Luihuinen

Minotaurus

Minotauros oli hirviö, jolla oli härän pää ja ihmisen ruumis. Se asui lähellä Minoksen palatsia Kreetan saarella. Nimi merkitsee "Minoksen härkää" ja viittaa hirviön syntyperään, Minotauros oli nimittäin Minoksen vaimon Pasifaeen ja Poseidonin merestä lähettämän kauniin valkoisen härän jälkeläinen. Puuseppä Daidalos valmisti labyrintin, johon Minos suuttuneena telkesi syrjähypyn hedelmän.

Minos hyökkäsi Ateenaan, koska hänen poikansa oli murhattu siellä. Ateenalaiset hävisivät sodan ja joutuivat joka yhdeksäs vuosi luovuttamaan sotakorvauksena seitsemän nuorta miestä ja seitsemän nuorta naista Minotaurokselle uhrattavaksi.

Theseus oli Troizenin kuninkaan tyttären Aithran ja Poseidonin poika. Poseidon oli salakavalasti saattanut Aithran raskaaksi Ateenan kuninkaan Aigeuksen tietämättä, joka oli juuri ennen Poseidonia maannut tämän kanssa. Theseuksesta tuli myöhemmin Ateenan kruununprinssi.

Theseus kysyi Aigeukselta, miksi hänen omaa nimilappuaan ei laitettu arparuukkuun, josta onnettomat lapset valittiin Kreetalle lähetettäviksi; Aigeus naurahti ja sanoi, ettei prinssiä voitu laskea sotakorvaukseksi. Theseus vaati että hänet pitäisi asettaa yhden valituksi tulleen pojan tilalle – hän nimittäin päätti surmata Minotauroksen.Seitsemän ateenalaista poikaa ja tyttöä lähti Minoksen mustapurjeisella laivalla Pireuksesta, Ateenan satamasta. Surullinen Aigeus pyysi kapteenia nostamaan valkoisen purjeen paluumatkalla, jos Theseus onnistuisi tehtävässään, niin että voitaisiin ryhtyä järjestelemään juhlia voitokkaan kotiinpaluun kunniaksi.

Merimatkalla Kreetalle Theseus kuuli irstaan Minoksen kiusaaman tytön huudot ja haastoi kuninkaan voimainkoetukseen. Minos pyysi isäänsä Zeusta sinkoamaan salaman mereen oman jumalallisen syntyperänsä vakuudeksi; salama välähtikin, minkä jälkeen Minos heitti ylimielisesti kultasormuksensa mereen ja vaati Theseusta palauttamaan sormuksen todistaakseen siten olevansa Poseidonin poika.

Epäröimättä Theseus sukelsi mereen ja saapui pian isänsä palatsiin; hänet toivotti tervetulleeksi Amfitrite, Poseidonin suloinen vaimo, joka ei vain ojentanut Theseukselle Minoksen sormusta, vaan lisäksi asetti hänen otsalleen kauniin ruususeppeleen ja kietoi hänet purppuraviittaan.

Theseus seisoi taas pian laivan kannella sukelluksestaan huolimatta ihmeellisen kuivana. Nereidit ratsastivat aalloilla laivan rinnalla ja ateenalaiset lapset yhtyivät heidän ylistyslauluunsa; Minos tuli hyvin levottomaksi ja jätti tytöt rauhaan koko loppumatkaksi.

Kuten perinteinen tapa vaati, Minos viihdytti Kreetalla nuoria vieraitaan Knossoksen palatsissaan sinä iltana, joka edelsi heidän syöttämistään. Minotaurokselle. Prinsessa Ariadne rakastui juhlissa Theseukseen ja tarjoutui auttamaan, jos Theseus veisi hänet mukanaan Ateenaan. Minotauros eli palatsin alla olevassa sokkelossa, jota kutsuttiin labyrintiksi; Ariadne antoi Theseukselle labyrintin piirustukset, jotka sen arkkitehti, kuuluisa Daidalos, oli antanut hänelle kuningas Minoksen kiusaksi.

Seuraavana aamuna nuoret ateenalaiset heitettiin sokkeloon; Ariadne antoi Theseukselle myös narukerän ja kiinnitti narun toisen pään labyrintin uloskäyntiin. Theseus astui pimeyteen ja purki narua kerältä samalla kun harppoi aikaisempien uhrien luurankojen yli. Hän kuuli kaukaa hirviön murahdukset ja suunnisti niitä kohti; lopulta hän löysi Minotauroksen suuresta hallista sokkelon keskustasta tämän juuri aikoessa kuristaa yhden lapsista.

Theseus käytti hyväkseen painitaitojaan, mutta havaittuaan ne tehottomiksi petoa vastaan surmasi sen yhdellä hyvin tähdätyllä nyrkiniskulla. Sen jälkeen hän keräsi ateenalaiset yhteen ja narun opastuksella selvisi pian ulos sokkelosta. Ariadne oli järjestänyt laivan lähtövalmiiksi ja pian he olivat turvallisesti matkalla takaisin Ateenaan. Laivalla riemuittiin suuresti sinä yönä.

Kun laiva pysähtyi ottamaan vettä Dian (Naksoksen) saarella, Theseus julmasti hylkäsi Ariadnen rannalle. Ariadne katsoi miten laiva katosi horisontin taakse ja syvästi masentuneena aikoi hirttäytyä. Asettaessaan hirttosilmukan kaulaansa hän kuuli kaukaista musiikkia ja laulua. Häntä lähestyi rantaa pitkin joukko mainadeja perässään kaunis nuorukainen, jolla oli muratteja hiuksissaan ja Thyrsos-sauva kädessään. Ariadne tiesi heti, että kyseessä oli Dionysos, ja heidän rakkautensa kesti vuosikausia.

Kenties Theseuksen paatunut käytös sai palkkansa: kun laiva lähestyi Ateenaa, kapteeni, jonka oli vallannut riemuitsevien matkustajien jännitys, ei muistanut kohottaa valkoista purjetta. Kuningas Aigeus seisoi Akropoliin reunalla, kun hän näki mustan purjeen surullisen viestin; luullen Theseuksen kuolleen hän hyppäsi kallionkielekkeeltä omaan kuolemaansa.


Enter content here

Enter content here

Enter supporting content here